Gezond & veilig buitenslapen

buitenbedje kinderopvang

Deel dit bericht

In Scandinavische landen is buiten slapen al jaren heel gewoon. De frisse buitenlucht zorgt voor meer weerstand door een grotere opname van vitamine D.
Uit medisch oogpunt is het ook absoluut verantwoord. Kinderen die vaak verkouden zijn of last hebben van luchtweginfecties en allergieën zijn hierbij gebaat. Kou is niet erg, daar worden de kinderen op gekleed: een dikke slaapzak en/of een deken naarmate de temperatuur lager is en wanten en een muts bij vorst.

Ook bij KinderCentrumAlmere maken wij gebruik van buitenbedjes op verschillende locaties. Sommige ouders kijken er toch even raar van op,; kinderen die buiten slapen in onze buitenbedjes.  Ouders vragen dan vol ongeloof: ‘slapen ze daar ook in op koude dagen in de winter?’.  Ons antwoord is dan ook  ‘Ja, ook tijdens de koude winterdagen slapen de kindjes buiten in het buitenbed’.  Uiteraard pakken we de kindjes wel goed in , zo maken we gebruik van speciale slaapzakken, die zijn altijd van katoen en geschikt om buiten mee te slapen.

Het buitenbed dat wij gebruiken, voldoet aan de wettelijke gestelde (Europese) normen met betrekking tot meubilair dat wordt gebruikt in kinderdagverblijven. Door de bijzondere constructie van het bed zijn regen en wind geen spelbreker bij het buiten slapen. Het beddengoed en matras worden ’s nachts en bij geen gebruik van het buitenbed binnen bewaard, zodat het bij gebruik aangenaam warm is en niet vochtig wordt. Daarnaast is het bed voorzien van een hor dat insecten en andere dieren bij de kinderen vandaan houdt. Door de solide en wendbare wielen is het bed goed en eenvoudig verplaatsbaar. Dit geeft ons de mogelijkheid het bed binnen ons zichtveld te plaatsen. Eén blik door het raam en we zien hoe het met de kinderen gaat.

 

Enkele feiten op een rij:
Slapen in een buitenbedje is gezond

 Buiten slapen is gezonder dan binnen slapen. Er is veel frisse lucht aanwezig.

• In de praktijk zien we dat kinderen er echt baat bij hebben en dat ze buiten langer en dieper kunnen slapen.

Enerzijds heeft dit te maken de frisse lucht die buiten aanwezig is, anderzijds heeft dit te maken met de rust die er buiten is. Binnen slapen de kinderen namelijk met meerdere kinderen in een slaapkamer, wat ondanks de alertheid van de PM’ers voor korte momenten van onrust kan zorgen.

Goed om te weten:                                                                                                                                                                                                                 Je mag als ouder zelf aangeven of je je kind buiten wilt laten slapen of de voorkeur geeft aan een binnen bed. We houden altijd rekening met de behoefte van ouders en kind. Om te waarborgen dat er juist wordt geslapen in de buitenbedjes hanteren wij intern het protocol veilig slapen, waarin de buitenbedjes een speciaal hoofdstuk hebben.

Overig nieuws